Katica Pékség

minőség, érték – egész évbenKatica több, mint pékség

“A legjobb illat a kenyéré, a legjobb íz a sóé, a legjobb szeretet a gyerekeké.”
(Graham Greene)

A Katica Center

A Katica Pékséget működtető Pékmester Biscuits Kft-t 1991-ben alapította a vállalkozást jelenleg is vezető Gyenge Katalin.

Az elmúlt több, mint 30 évben a Katica Pékség egy komplex szolgáltatást nyújtó cégcsoporttá nőtt. A klasszikus pékség mellett cukrászda, kávé és teaház, reggeliző, dohánybolt is kiszolgálja a vendégeket. Az eredetileg is pékségnek épült üzem az induláskor mindösszesen 150 m2 volt, egy 380 m2-es telken. Ma másfél hektáros területen belül működik pék- és cukrászüzem, egy csomagolóüzem, valamint a Katie&Baker kekszcsalád termékei is itt készülnek.

Örök szövetségben a minőséggel és az innovációval

Gyenge Katalin, a cég tulajdonosa eredeti végzettségét tekintve közgazdász, de már fiatalon sütőipari vállalat vezető tisztségviselőjeként dolgozott, akkor még Békés megyében az Orosházi Sütő-, és Édesipari Vállalatnál. Szakmai elhivatottságát mutatja, hogy elvégezte először a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Iskolában a pék szakmunkás, valamint a technikusi képzést, majd a Szegedi Élelmiszertudományi Főiskolán élelmiszer-higiénikusként másoddiplomázott. Több sütőipari szervezetben vállal aktív szerepet, a Magyar Pékszövetségben elnökségi tagként is. Számos versenyen zsűritagként, elnökként vesz részt. A vajas kifli Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy kritériumrendszerének kidolgozásában szintén jelentős szerepet vállalt.

Gyenge Katalinnak a minőség a legfőbb vezérelve. Vallja, hogy mindig egy lépéssel a jelen előtt kell járni, fel kell ismerni a változásokat, a vásárlók új igényeit, és azokra azonnal reagálni kell.

Több mint pékség

A Katica Pékség is hosszú utat járt be az elmúlt három évtizedben. Amellett, hogy Balatonkenese Fő utcájának arculatát alapjaiban határozza meg a Katica épületegyüttese, igazi közösségi térré, központtá vált. A pék- és a cukrászüzem is elsősorban a saját szakbolt számára készíti a termékeket, de természetesen néhány üzletnek, étteremnek, szállodának, vendéglátóhelynek is beszállít a Balaton parton, illetve Veszprém és Somogy megye közeli településein.

Nem mindig volt ez így. Hosszú időn keresztül értékesített üzletláncok felé is, miközben nyolc saját üzletet is működtetett. A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy igazán jó minőséget, egyedi termékkínálatot csak úgy lehet fenntartani, ha koncentrálja az erőit egy vállalkozás. Így ma a Fő utcai szakbolt mellett egy saját üzlet működik, a Vak Bottyán utcában a „Kis Katica”, ami csak a nyári szezon alatt tart nyitva.

A hagyományos és a modern egysége jelenti a jövőt

Az 1990-es évek elején Lepsényben vásárolt egy péküzemet a cég. A 60-as években pékségnek épült üzem egészen 2010-ig működött eredeti kialakításában, ekkor a teljes épületet átalakították. 2018-ban azonban végleg bezárt, hogy átadhassa a helyét egy teljesen új, 21. századi, modern gyártósorral felszerelt gyárnak. Itt készülnek a hozzáadott cukrot nem tartalmazó és a glutén mellett a többi, 13 fő allergéntől is mentes (tojás, szója, tej, rákfélék, halak, földimogyoró, diófélék, zeller, mustár, szezám, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek) kekszek: a FreeScuits és a HighBake kekszcsaládok tagjai.

Gyenge Katalin, aki a szíve, motorja a Katica Pékségnek 2 gyermek édesanyja, és 5 unokával is büszkélkedhet. A családi vállalkozásban is fontos kérdés a generációváltás. Ahhoz, hogy minden korosztály megvalósíthassa a saját elképzeléseit, előre kellett lépnie a cégnek. Így születtek meg a gluténmentes/vegán kekszek, ez szolgáltatta az indokot a lepsényi kekszüzem építésére.

Jelenleg 2,2t/16h kapacitással rendelkezik a lepsényi gyár, ami nagyságrendileg 50-80 tonna/hónap keksz készítését jelenti.
A FreeScuits és a HighBake gyártására és forgalmazására létrejött a Baker Street Kft, aminek ügyvezetője Süle Gábor, Katalin fia. Az ő elszántságát, elhivatottságát dicséri, hogy alig két évvel az indulás után számos hazai és nemzetközi termékdíjat tudhat magáénak a cég. A kekszek megálmodásakor egy fontos célkitűzés volt: olyan kekszet sütni, ami valódi ízélményt, élvezetet nyújt azoknak is, akik bármiféle ételintoleranciában, ételallergiában szenvednek. 2022-es év nagy sikere, hogy a fogyasztói és szakmai visszajelzések alapján, sikerült elérni ezt a célt.

Díjak, elismerések:

1997. Alpoktól az Adriáig Nemzetközi Kiállítás és Vásár – Édessütemény termékével Termékdíj
2003. „Magyar Kézműves Remek” cím a Hamuban sült házikenyérnek (Reg.szám: 2002/2)
2007. Családbarát Munkahely Díj Különdíja
2014. „Fiatalbarát Vállalat” fiatalok vidéken való tartásáért
2016. Energiahatékony Vállalat díj (Virtuális energiaprogram keretében)
2019. Mentes-M díj Tea Time kategória I. hely – Kókuszos, gluténmentes, cukormentes, vegán édes keksz – Gluten – X
2021. OMÉK Élelmiszeripari Nagydíj II. helyezés
2022. SIRHA – Innovációs Termékdíj I. helyezés
2022. Inno d’Or – Az Év Innovációja Díj

Kiállítások

  • SIAL (Sanghaj) – 2019.
  • Szlovén 2019.
  • Anuga (Köln) – 2019., 2021.
  • OMÉK (Budapest) – 2019., 2021.
  • Gulfood (Dubaj) – 2020., 2022.
  • SIRHA (Budapest)  – 2022.
  • Csak a Mentes – karácsonyi, tavaszi, Riga Food (Riga) – 2022.